Любомир Ценов Сградата на Информационния център на Министерството на отбраната на

...
Любомир Ценов Сградата на Информационния център на Министерството на отбраната на
Коментари Харесай

Сграда на отбраната в центъра на София е атакувана от частници

Любомир Ценов

 

Сградата на Информационния център на Министерството на защитата на ъгъла на „ Гурко “ и „ Раковски “  в столицата е атакувана от строителни машини на сметосъбиращата компания „ Титан “. Нейните притежатели Иво Иванов и Димитър Борисов напират да събарят част от постройката с претекста, че част от нея влиза в техен парцел. Става дума за железобетонна тераса, неразделна част от постройката на Информационния център, съобщи неговият зам.-директор Тома Иванов. Въпросната тераса от години се дава чартърен за известното лятно заведение „ Бийч бар “. Парите от наема се превеждат непосредствено в бюджета на МО.

 

Ръководството на Информационния център е пратило писма до ДСНК и основния проектант на Столичната община Здравко Здравков, в които припомня, че постройката е стратегически обект на МО с „ построени оптични кабелни линии за непрекъсната връзка с основни ведомства и с наши дипломатически задачи зад граница “. Голяма част от информационните връзки са криптирани.

 

Прези 2005 година компания „ Краси-С “ на Иво Иванов и Димитър Борисов купува от тогавашния регионален шеф на София Росен Владимиров 1550 кв.м. земя, върху която попадат 115 кв. под терасата на ИЦ на МО. Това обаче не им дава право да разрушават държавна благосъстоятелност. Според зам.-директора Тома Иванов инспекция на Министерството на културата и на отдел „ Архитектура “ към Столична община е посочила, че строителните действия на компания „ Краси – С “ са противозаконни, без нужната документи, за което на притежателите е формиран акт за нарушавания.

 

От ДНСК пък са уведомили, че не е издавана заповед за срутване на част от постройката на ИЦ на МО. Въпреки това е извършена интервенция по отчасти срутване на тоалетни, ситуирани върху противоречивата част на терасата. От центъра са алармирали Военната полиция и непозволените дейности са били спрени. Твърде чудноват е фактът, че върху наложителната осведомителна табела на строителните работи е записано „ Текущ ремонт на настилка и мероприятия по озеленяване “.

 

Проверка на ДНСК на 23 април т.г.  констатира, че краткотрайната железна ограда, инсталирана от компания „ Краси-С “ попада в парцела на Информационния център. Разпоредено е компанията да вземе ограничения за коригиране на закононарушенията.  До този момент обаче от страна на компанията не са подхванати никакви дейности.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР